lördag 14 juli 2012

- Hundar är välkomna i parken (!)

Om man vill vara med om något "extra" får man vara beredd att åka en bit. Skåne är inte större än att man kan kosta på sig lite restid om målet hägrar. Vi åkte de drygt 8 milen mellan Stiby och Knislinge för att uppleva Wanås skulpturpark. Parken firar 25 år i år och bjuder på mängder av upplevelser.
Och ett litet tips för hundägare: - Hundar är välkomna i parken (!).
Vi har några speciella favoriter i parken:


Antony Gormley gjorde 1998 en avgjutning (i massivt järn) av sin egen kropp och sedan dess står han där i en glänta. Han var ganska lång kan vi konstatera.


Impostor är ett nio meter högt träd i rostfritt stål skapat av Roxy Paine (född 1966 och verksam i New York).


Robert Wilsons A House for Edwin Denby är också en ljudupplevelse. Från huset hörs Wilson recitera en text och allt ramas in av ljud från högtalare i träden. Lite kusligt, faktiskt.
På vägen dit hörde vi ett barn ropa "Mamma" upprepade gånger. Så småningom fattade vi att även detta kom från högtalare i träden. 


Ann-Sofie Sidéns bronsavgjutning är ett av de mest uppmärksammade verken. Att den som kissar offentligt blir uppmärksammad är ju en bevisad sanning men gå fram och studera detaljerna som göms under den blöta tröjan. Otroligt skickligt gjort.
Verket heter Fideicommissum och är från år 2000.


Yoko Onos önsketräd Wish Trees for Wanås står där precis som förra året och grenarna dignar av önskningar. Alla önskningar världen över "skördas" och skickas senare till Island där de förvaras i Imagine Peace Tower. Sedan 2007 lyser där en ljusstråle från den 9 oktober till den 8 december (John Lennons födelse- resp dödsdatum).
Passade på att hänga en önskning och väntar med spänning på resultat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar